Acromatòpsia, un món en blanc, negre i gris

Acromatòpsia, un món en blanc, negre i gris

L’acromatòpsia o mono-cromatisme és una malaltia congènita i no progressiva amb la qual només percebem els colors blanc, negre, gris i totes les seves tonalitats.

Imagineu per un moment que tot el que t’envolta estigués en blanc i negre, com si es tractés d’una pel·lícula de les antigues. Aquesta és la realitat d’algunes persones que conviuen amb l’acromatòpsia, una d’aquestes afeccions rares que és pràcticament desconeguda i que des de la Fundació Salut Visual. Passem a analitzar

L’acromatòpsia és una malaltia congènita i no progressiva basada en una anomalia en la visió amb la qual només es perceben els colors blanc, negre i gris. Aquesta distorsió es deu a una alteració en les cèl·lules fotoreceptores de la retina sensibles al color, anomenades cons. Es tracta d’una afectació extrema del daltonisme, caracteritzada per la incapacitat de distingir de manera correcta determinats colors, sobre matisos del vermell i el verd.

L’acromatòpsia, també coneguda com a mono-cromatisme, afecta una de cada 30.000 persones, el que la converteix en una malaltia estranya i, a causa del fet que el gen que la causa no està relacionat amb el sexe, afecta dones i homes sense distinció.

Per altra banda, existeix una forma d’acromatòpsia adquirida, que no està associada a defectes genètics i que es produeix en qualsevol moment de la vida, relacionada amb la interrupció de les vies nervioses, que s’encarreguen de transmetre la informació des de la retina al cervell. Aquesta és causada per malalties o accidents.

No obstant això, el fet d’estar veient la vida en blanc i negre no és l’únic símptoma, ja que habitualment els pacients perden part de la seva agudesa visual, efecte que es va agreujant quan les condicions lumíniques són més intenses, pel que també pateixen Fotofòbia, és a dir, la intolerància anormal a la llum per la molèstia o dolor que es produeix.

¿Es pot diagnosticar l’acromatòpsia?

Com s’ha escrit anteriorment, la falta d’agudesa visual i fotofòbia són els símptomes que podrien donar símptomes del sofriment d’aquesta malaltia. No obstant això, no existeix cap tractament, sent el més comú la prescripció de lents tintades, normalment de colors foscos i amb filtres ultraviolats, o lents correctores en cas de pèrdua d’agudesa visual.

¿En què es diferencia del daltonisme?

El daltonisme és l’antecessor de l’acromatòpsia i patir-lo no vol dir que es degeneri en aquesta patologia. Ocorre quan hi ha un problema amb els pigments en certes cèl·lules nervioses de l’ull que s’encarreguen de percebre el color (cons). Depenent de si falta un pigment o un altre, hi haurà dificultats per diferenciar entre les tonalitats de diferents colors, entre elles el blau i el groc o el vermell i verd.Resultat d'imatges de acromatopsia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Call Now Button