LENTS DE CONTACTE. MITES I RESPOSTES

LENTS DE CONTACTE. MITES I RESPOSTES

Anem a veure diferents preguntes sobre aquest tema separant el fet de la ficció.
• Són els lents de contacte millor que les ulleres?
Sí i no. Les lents de contacte aporten múltiples avantatges sobre l’ús d’ulleres però també requereixen uns protocols d’ús i manteniment superiors a l’ús d’ulleres. Són dos sistemes de compensació d’ametropies que han de ser compatibles i combinables en el seu ús. Això depèn de les seves preferències personals. Moltes persones opten per portar lents de contacte en les seves activitats externes i després fan servir les seves ulleres a casa. Altres utilitzen normalment les seves ulleres i usen les lents de contacte en activitats exteriors concretes (esport, oci, etc.).
• Són les lents de contacte perilloses?
Milions de persones fan servir lents de contacte de forma segura tots els dies. No obstant això, ha de ser conscient que les lents de contacte són articles sanitaris d’adaptació individualitzada pel que, abans d’adquirir les seves lents, deu acudir sempre a un professional òptic-optometrista perquè li faci de manera personal les proves de tolerància i adaptació, proves fisiològiques i controls de selecció, entre d’altres, abans de prescriure les seves lents.
L’ús de lents sense les proves individuals prèvies, sense revisions periòdiques i evitant els protocols de manteniment pot portar a l’usuari a patir conseqüències negatives i seriosos efectes a la zona ocular.
• Neteja i manteniment de lents de contacte: És difícil?
En absolut, però és important utilitzar sempre els productes i solucions recomanats per el seu professional i no canviar-los sense el seu consentiment.
En el passat, les lents que requerien major cura eren les lents toves. Calia fer servir de forma individual productes per esbandir, conservar, netejar, desinfectar, humectar, esterilitzar … Avui dia existeixen les anomenades solucions úniques, on un sol producte inclou tots els components per realitzar aquestes accions i en uns minuts pot resoldre-ho.
És important destacar que hi ha solucions úniques de diferents nivells d’efectivitat. Des de les més bàsiques que només serveixen per netejar, conservar i esbandir, fins a les més completes que contenen netejadors enzimàtics, humectants, estabilitzants lacrimals i altres compostos que ajuden a la major confortabilitat en l’ús de lents de contacte. Consulti al seu Òptic-optometrista qual és més idònia per a vostè.
• Maquillatge i lents de contacte: He de renunciar a un per l’altre?
Maquillatge i lents de contacte poden viure junts en harmonia, si vostè té cura en l’aplicació de tots dos. Renteu-vos eficaçment sempre les seves mans abans de manipular les lents evitant sabons molt perfumats o amb molt hidratant. Col · loqui les seves lents sempre abans de maquillar-se per evitar que aquests freguin o entrin en contacte amb el maquillatge i els cosmètics. Traieu, netegi i guardi les seves lents de contacte abans de desmaquillar.
• Són costoses?
Si els lents de contacte li semblen un producte car no ho està comparant bé ni veient tots els seus avantatges. Quan pensi en lents de contacte no pensi en un ‘plàstic’, els lents són productes sanitaris amb unes propietats fisicoquímiques i fisiològiques específiques, bio-compatibles amb els ulls i el seu metabolisme.
Per descomptat, com més personalitzat i específic siguin les seves lents de contacte major import haurà de suportar però també majors satisfaccions li transmetrà. Tanmateix, si comparem els costos mitjans dels lents de contacte amb els de telefonia, transport o oci, els lents surten guanyant.
• Al principi solen ser incòmodes i no tots ho aguanten?
Els lents de contacte actuen en íntima relació amb la còrnia surant sobre ella, inserides en la capa lacrimal; és a dir, pràcticament mai toquen la còrnia, les lleus molèsties inicials se solen produir pel frec de les parpelles sobre els lents. Els materials de lents més actuals redueixen aquesta sensibilitat i proporcionen una adaptació molt ràpida.
Pel seu baix contingut en aigua, els lents Gas Permeable (GP) són les que presenten majors nivells d’intolerància però amb les noves lents Híbrides (amb vora tova) o les lents toves a mida, els casos d’inadaptació són mínims.
• Si tinc una cirurgia làser ocular no podré tornar a fer servir lents de contacte?
La topografia corneal canvia completament després de la cirurgia refractiva no podent-se utilitzar els lents dissenyats i fabricats per a una curvatura estàndard. Però hi ha lents de contacte específics, en la seva gran majoria gas-permeables, per al seu ús posterior a una cirurgia refractiva.
Consulti al seu òptic-optometrista sobre la viabilitat d’usar aquests tipus de lents ja que, com tots, requereixen d’unes proves prèvies

intensives de tolerància i adaptació.l-c

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Call Now Button